Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

dinsdag 30 november 2010

Koffiehuis

Koffiehuizen! Daar is deze stad beroemd om. Een overblijfsel van de tijd dat Lemberg een provinciestad was van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk - en misschien wel dé reden waarom Europeanen zich altijd zo thuisvoelen in Lviv. Je vindt ze overal. Schuin achter de Weense Opera kun je op de bovenste verdieping van het Magnus winkelcentrum koffie drinken met een uitzicht over de negentiende-eeuwse rode daken. En meteen achter het standbeeld van Shevchenko -het absolute centrum van de stad- bevindt zich het Wiener Kaffeehaus. Bij de mokka, cappuccino of espresso bestel je honingtaart, zoete-kaas-taart, maanzaadtaart of chocoladetaart. Of eet er nalesniki bij, kleine pannenkoekjes met jam - of maanzaad met honing. Lekker man.

2 opmerkingen:

  1. Het water loopt me in de mond.

    Goede terugreis gewenst! Met hopelijk niet ál te veel sneeuw...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Schwartzwalder Kirch hebben ze blijkbaar ook in Lemberg - net als in Wenen :)

    BeantwoordenVerwijderen

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers