Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

woensdag 1 december 2010

Tarnów

In Tarnów sneeuwde ik in. Ik weet hoe mooi dit stadje is – gelegen aan de handelsroute tussen Kraków en Lviv. Maar het hotel verlaten is onbegonnen werk. In de ijskoude stuifsneeuw zouden m’n vingerkootjes er stuk voor stuk afvriezen. Op de parkeerplaats verandert mijn auto langzaam in een grote witte klomp ijs. Dooien gaat het voorlopig niet. Gelukkig is er internet – en kunst. Schilder en videokunstenaar Wilhelm Sasnal komt hiervandaan. “In zijn werk onderzoekt hij de veranderingen in de beeldcultuur van na de val van het communisme.” Ik draai me nog een keer om. Ergens in de verte fronst een eindredacteur zijn wenkbrauwen. Tevergeefs.
(afbeelding: Wilhelm Sasnal - "Andrzej")

2 opmerkingen:

  1. Kom je wel op tijd op je werk?
    Henk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier ook sneeuw. Vanochtend ook nagenoeg ingesneeuwd.
    H.groet, Landman

    BeantwoordenVerwijderen

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers