Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

vrijdag 29 oktober 2010

Politie

Ze zijn corrupt als de pest en ze zijn fanatieker dan ooit. Volgens m’n vrienden moet ik ze "aangeven", maar waar is me niet duidelijk. Momenteel is het een hype in Oekraïne om de agent tijdens de aanhouding te filmen en de beelden opsturen naar de Oekraïense Bananasplit. Maar dat is niet mijn stijl... Nee, ik complimenteer ze altijd met de geraffineerde opstelling langs de weg, interesseer me voor hun lasergun, kruip bij ze in de auto – waar ik ouwehoer over mooie vrouwen, toeristische attracties en het aantal PK van hun Lada. Werkt altijd! Maar vandaag nauwelijks. Te snel, rijbewijs vergeten, me niet geschoren etc. Ze eisten 178 euro, maar na drie kwartier onderhandelen kwamen we op 24 uit. Veel teveel.

3 opmerkingen:

 1. Benieuwd naar de foto! Hihi sterkte
  Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dreigt Rusland de oliekraan weer dicht te draaien en rijden dientengevolge de politieauto´s uit voorzorg op brandhout?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Marjolein: hopenlijk komt vriend levend uit vliegtuig vol Oekraiense arbeiders ;-)

  @Anton Huisman: het lijkt er sterk op :-D

  BeantwoordenVerwijderen

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers