Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

zondag 15 april 2012

Hotel Krystyna

Hoe langer je er verblijft, hoe lager de prijs per nacht. Hotel Krystyna zit vol geheime kamers, zalen en hokjes. Lukraak open je een van de eikenhouten deuren en plots ben je in weer een andere zijvleugel of eetzaal. Uit een van de ruimtes komt een gedempt kaatsend geluid; wordt daar gebiljart? Uit een andere kamer slofte een heer in badjas naar buiten; een sauna of zwembad? In een van de lange gangen hangt de geur van verse sigarenrook; een rookkamer? De portier, de receptioniste en de barvrouw wijzen je vriendelijk de gangbare wegen. Verder doen zij er discreet het zwijgen toe. Maar ze doen ook geen enkele deur op slot. Alsof ze je binnen willen lokken in hun koninkrijk van geheimen. Als je hier nog langer verblijft, wordt de prijs zo laag dat je er voor altijd zal moeten verblijven.

3 opmerkingen:

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers