Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

dinsdag 14 september 2010

Uitlachen

Vanavond gedineerd met Polen en Oekraïners. De verschillen: 1. Een Pool zegt vriendelijk ‘gedag’ tegen de kelner als hij het restaurant verlaat. En groet bijvoorbeeld ook de buschauffeur. Ongekend in Oekraïne: laatst werd ik ronduit uitgelachen toen ik de chauffeur gedag zei. 2. Een Pool blijft eeuwig ‘U’ zeggen -pan-, tot in het bejaardenhuis. De Oekraïner is informeler: laatst barstte een onbekende jongedame in gegiechel uit toen ik haar aan de telefoon beleefd met ‘pani’ aansprak. 3. Een Pool drinkt bier en wodka moeiteloos door elkaar, hier not done! Je overlijdt minstens twee jaar eerder als je dat doet, beweert men. Overeenkomst: de handkus is in beide culturen uitgestorven. Helaas. Probeer ik binnenkort!
foto: barszcz (rode bietensoep) mmmm

3 opmerkingen:

  1. Ik hoop niet dat je al érg vaak de fout in bent gegaan door iemand toch met een handkus te begroeten...

    Blijkbaar zijn de bussen daar gewoon nog geel?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. haha nee, ik ga het binnenkort proberen! #beloofd
    inderdaad, de bussen zijn geen, Openbaar Vervoer heeft hier een geel nummerbord waardoor veel mensen (o.a. douaniers) denken dat ik een of andere gekke taxi ben ofzo ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mmmm barszcz czerwone bardzo lubiiiie
    agnieszka

    BeantwoordenVerwijderen

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers