Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

donderdag 9 september 2010

Holodomor

'Geschiedenis' wordt hier altijd 'gebruikt' door politici. Voorbeeld: de Holodomor -een begrip waar we in Nederland nooit van horen: de hongersnood in de jaren '30. In Oekraïne was het verzet tegen Stalins collectivisatie het grootst. En dus werden extreme graanleveranties aan Moskou opgelegd. Tussen de zeven en tien miljoen boeren verhongerden. Na de Oranje Revolutie van 2004 werd de Holodomor door het parlement tot “genocide” verklaard. Maar vorige week zei onderwijsminister (!) Tabachnyk namens de nieuwe, meer “pro-Russische” regering dat de Holodomor geen genocide was. Volgens hem ging het er niet om Oekraïners uit te roeien, maar het landbouwsysteem te veranderen.

3 opmerkingen:

  1. onder het mom van hervormingen vallen de meeste doden. De holodomor wordt ook genoemd in de documentaire waar ik het over had. Een vijfde van de bevolking sterft de hongersnood.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. beste Anton Huisman, op de volgende link een kaartje van het aantal slachtoffers in percentages:
    http://teachingpoint.com/WebText/Images/Holodomor_Famine_map.jpg
    (de regio Lviv hoorde toen nog bij Polen)
    overigens zijn op internet ook hele collecties afbeeldingen uit die tijd te zien. ongelofelijk vreselijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De pijl van de hongersnood in Oekraïne wordt uit de pijlkoker van het anticommunisme gehaald om aan bepaalde behoeften van de anticommunistische campagne te voldoen en aldus de historische realiteit te veranderen, de communistische ideologie te criminaliseren en de activiteiten van communisten te verbieden.Dit is een onverhulde poging om de historische feiten te verdraaien en willekeurig en onwetenschappelijk te interpreteren. Het fundamentele doel is immers doodeenvoudig de uitvoering van de lasterstrategie tegen het socialisme en communisme.Trotski zei in zijn toespraken : "Wat hou ik ervan om Russen te haten. Jullie weten niet wat honger is. Indien jullie moeders de eigen kinderen opeten, dan is er pas honger". Dit toont aan dat de hongersnood georganiseerd werd. Niet door de Russen ...
    De Holodomor:bijna 3 miljoen in Oekraïne,2 miljoen in Kazachstan en honderdduizenden in de Noord-Kaukasus in de jaren 1932-1933.Het was natuurlijk geen bedoelde moord.Holodomor staat voor ononderbroken graanuitvoer door de Sovjetleiding tijdens de hongerjaren 1932-1933, hoewel daarmee circa anderhalf miljoen mensen een jaar lang hadden kunnen worden gevoed.Hongersnood in Oekraïne is volgens alle objectieve historici te wijten aan niet alleen de grote droogte en de tyfusepidemie die in die tijd met name het gebied van Oekraïne troffen, maar vooral aan de sabotage van de rijke boeren, de koelakken, die in hun verzet tegen de jonge Sovjetmacht en de collectivisatie van de grond een burgeroorlog veroorzaakten, vervolgens de machines kapot maakten, de dieren doodden, de bezittingen van de kolchoz in brand staken en meer algemeen het inzaaien en binnenhalen van de oogst op elke manier saboteerden.Begin november '29 begon Stalin de klassenstrijd de intensiveren, die zich vooral richtte tegen de koelakken. Deze 'klasse' was ongewenst voor Stalin. De partij ontnam de koelakken hun bezittingen, sommigen werden gedeporteerd naar onvruchtbare gebieden of kwamen in een kamp terecht. Ook kwam nu de collectivisatie op gang van de landbouw, boeren werden ondergebracht in collectieve boerderijen, de kolchozen.Vanaf hier gaat het fout.Het idee van de kolchozen was dat alle boeren een klein stukje eigen land kregen voor eigen gebruik, en verder moest er een bepaald quotum gratis voor de staat worden geproduceerd.Wat er boven het quotum geproduceerd werd mochten de boeren op de markt verkopen.Het resultaat was rampzalig. de productie stortte grotendeels ineen; de veestapel halveerde in een jaar tijd en de graanproductie daalde alarmerend. Hierdoor ontstond dus die grote hongersnood, de Holomodor.Van deze klap heeft de Russische landbouw zich nooit meer helemaal hersteld.Kan best zo zijn hoor dat Stalin een vinger in de pap had,maar de primaire reden voor de hongersnoden is volgens mij het falen van de eerder genoemde kolchozen.In Rusland ging het beter omdat daar meer zware industrie bedreven werd, en (veel) minder landbouw.

    BeantwoordenVerwijderen

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers