Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

vrijdag 10 september 2010

Andrej

Ter hoogte van Hotel George (daar waar de straat open ligt) struikelde ik bijna over Andrej. Andrej heeft twee halve benen en bedelt zijn kostje bij elkaar. Hij kent alle ijsjesverkopers persoonlijk en ik denk dat niemand de duizend gezichten van de stad beter kan doorgronden dan hij. Nu zat hij op de grond. Twee stratenmakers waren druk doende zijn rolstoel te repareren. Beetje timmeren, schroefje aandraaien – en hup, daar tilden ze Andrej weer in zijn stoel. Andrej wuifde even en reed zijn bedeldag tegemoet. Business as usual. Бізнес як зазвичай! Vanavond ontmoette ik Frank: een Rijnsburger die een nieuw project begint: rolstoelers starten in Oekraïne hun eigen mini-onderneminkjes.

1 opmerking:

  1. heeft u meer informatie over dat project? de website hapert bij mij.
    mvg Anja

    BeantwoordenVerwijderen

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers