Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

dinsdag 21 september 2010

Vermist

Vermist: Vasil Klementiev, een onderzoeksjournalist uit Kharkov (oost-Oekraïne). Hij werd op 11 augustus door onbekenden in een zwarte BMW gesleurd. Zijn mobieltje werd nog gevonden, maar voor Vasil zelf wordt het ergste gevreesd. Mocht u hem onverhoopt toch vinden, bel dan met de president zèlf: Janoekovitsj heeft gezegd dat hij zich persoonlijk bezighoudt met de zaak. Hij moet wel, want eerder leidde de ontvoering en gruwelijke moord op een journalist (Georgy Gongadze, 2000) tot de Oranje Revolutie tegen "voorganger" Koetsjma. Onder de nieuwe president zijn -volgens veel collega´s van Klementiev- de media ernstig beknot.

4 opmerkingen:

 1. Opmerkelijk. Het was toch Koetsjma zelf die opdracht had gegeven om Gongazde uit de weg te ruimen. Jonoekovitsj geeft een heel ander signaal af.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He Michiel
  Heb je die Map of Press Freedom ook uitvergroot? Of weet je waar ik hem kan vinden?

  Verder alles goed? Hier is alles verder okee.
  Een paar grote klussen gehad, maar nu is het even rustig.
  Groeten (ook van Hugo, die zeer geniet van jouw fiets)
  Vera

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dag Vera, hierbij de uitgebreide versie van de Map of Press Freedom 2010:
  http://freedomhouse.org/images/File/fop/2010/MOPF2010.pdf
  zeg tegen Hugo dat 'ie de spaken moet stellen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Timo, je hebt gelijk: Janoekovitsj geeft een ander signaal af: hij moet ook wel - maar zou ook weleens heel serieus kunnen zijn: er wordt wel gesuggereerd dat het in het straatje van media-magnaten (ook maffiose types) om hem als 'vijand van de media' neer te zetten. Alles is hier altijd ingewikkeld, ook het kwaad ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers