Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

dinsdag 28 september 2010

Duizend gaten

Lviv is booming. Pardon, zou booming kunnen zijn. Lviv ligt op een steenworp afstand van Europa en heeft een ondernemersgeest die niet geknakt is door het communisme. Maar grote buitenlandse investeerders blijven weg. Uitzondering is de passagiersterminal-in-aanbouw van Lviv Airport, die ik vandaag bezocht. Volgens de directeur van het ontwerpbureau, Tebodin Engineers, zijn er wel duizend gaten in de markt in Lviv. “Wie maakt hier een groot logistiek centrum? Wie profiteert straks van de prachtige stadionlocatie en bouwt een bedrijventerrein? De gemeente wil wel. Buitenlandse ondernemers kunnen hier sloten met geld verdienen. Maar ze durven niet.”

3 opmerkingen:

 1. Hopelijk leert men daar van de toestanden die aan de orde zijn rondom de Commonwealth games in India.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik geloof dat je daar bij jou vooral aidsklinieken nodig hebben #RTL-item
  Of denk je dat het algehele vooruitgang bewerktstelligt, zo'n Voetbal event?
  HARRY

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Michiel, komen er veel toeristen daar?
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers