Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

dinsdag 5 juni 2012

Onderhandelingspositie

Ook vlak voor het EK Voetbal gaan de onderhandelingen over vrije handel met Europa gewoon door. De Oekraïense regering spreekt dreigende taal over visa voor buitenlanders, low-cost airlines voor toeristen en werkvergunningen als er geen vrijhandelsverdrag met Europa komt. Om zoiets als "goeie PR vanwege het EK" maalt Oekraïne niet. Maar misschien laat het ook zien dat Oekraïne zich een sterke onderhandelingspositie toedicht tegenover Europa. Dit land is namelijk heel aantrekkelijk. Niet alleen mooi, bedoel ik, maar ook een enorm exportgebied, bomvol goedkope arbeidskracht en vruchtbare landbouwgrond. Wie wil ons hebben en wat krijgen we ervoor terug? Kom op Europa, Poetin wil wel hoor! (foto: Oekraïners wachten bij het Poolse consulaat in Lviv op toegang tot Europa)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers