Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

dinsdag 27 maart 2012

Schilderen is het

Sluit je ogen, dan zie je Bohodar schilderen. Al die kleuren! Zijn vingertoppen tasten als penselen langs de snaren. Groene flanken van Karpatenheuvels verschijnen. Het is alsof je het water van de beek hoort klateren en de koele bries van het voorjaar voelen kunt. De akkers en landerijen zijn nog leeg, de zon reflecteert in de zwarte aarde… Heel even durft Bohodar te zinspelen op die zwoele augustusmaand, als de korenhalmen zullen wuiven en de vrouwen hun mouwen zullen opstropen. Dan besef je plotseling dat Bohodar dit 25 jaar geleden niet had gemogen – alleen stiekem, zachtjes in het achterhuis. Nu mag het! Als het schilderij af is, houdt hij zijn arm tegen de snaren, om teder het geluid te smoren. Herademt weer… Ja, schilderen is het. Luister maar.

4 opmerkingen:

  1. Bedankt voor deze muzikale eye-opener. Ik dacht even het woord Bandera te zien (met uiteraard geheel andere associaties), maar dit is een fraai instrument, en fraai bespeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dag Hans, dank!
    ben intussen flink bezig met BandEra dus ik had vandaag ook af en toe even die associatie. ik denk, hoop, dat het niets met elkaar te maken heeft :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fantastisch. Wat een schoonheid en gevoel. Hij doet zijn naam eer aan.
    Michiel, ik geniet van je schrijftalent. Heerlijk. Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi hoor. Het geschrevene en het muziekfragment.

    Ik lees je stukjes elke dag hoor, ook al reageer ik niet steeds...

    Groetjes,
    Klaas

    BeantwoordenVerwijderen

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers