Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

maandag 6 juni 2011

Tragedie

“Meneer, wat doet het met een mens, als je een goede studie hebt gevolgd – maar achter de lopende band staat in Duitsland? Mijn dochter is verpleegkundige, maar werkt in een kinderdagverblijf. Dat is onder haar niveau, meneer. En dat geldt voor alle Polen. Dat doodt de moraal. Dáárom zorgen we niet meer voor elkaar in dit land. Vergeet die verhalen over economische groei, meneer. Dat is propaganda. Wij Polen doen het rotwerk, en als ze ons niet meer nodig hebben dumpen ze ons. En dát, meneer, dat is de tragedie van het Poolse volk.” Toen ik afscheid nam, duwde ze me beslist haar boek uit Lwów in handen. “Als herinnering aan onze ontmoeting”, lachte ze en fietste weg.

2 opmerkingen:

  1. Veel Stalin cartoons, soms erg tijdgebonden humor moet ik zeggen (1800-1944....) maar morgen een plaatje :)

    BeantwoordenVerwijderen

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers