Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

zaterdag 26 november 2011

Via Regia

In Wrocław zag ik Duitse en Nederlandse Middeleeuwse boeken die daar al eeuwenlang zijn en nu door Polen worden beheerd. Ik hoorde over Poolse manuscripten die nu door Oekraïners worden bestudeerd. En over de verspreiding van cultuur, kennis en handel over de Via Regia: de middeleeuwse snelweg van het Oekraïense Kyiv naar Santiago de Compostela – via Lwów, Breslau en… Görlitz. Samen met Pedro wandelde ik erlangs. Hij toonde me het oudste Renaissance bouwwerk van Duitsland (foto). De 15e eeuwse Hongaarse koning Corvinus bracht de rijke renaissance architectuur vanuit zuid-Europa naar het 'barbaarse' noorden. Europa is een sedimentenpakket van verhalen en geschiedenissen. Je kunt erin graven, er rijke schatten uit opdiepen.

1 opmerking:

  1. Hoi Michiel.

    Via Regia. Dat klinkt zeer interessant. Ik zie een Jan Leyers achtige onderneming voor me. Iets multimediaals. Gaan we wandelend? Op de fiets? Samen op 1 motor? In een oude VWbus? Zegt u het maar. Ik ga mee.

    Gr Hans

    BeantwoordenVerwijderen

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers