Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen
zondag 20 november 2011
Panorama
Wrocław dus. Of Breslau... Toen ik hier voor het eerst kwam, raakte ik in de war. Typisch Duitse architectuur maar een oost-Poolse rommeligheid. ‘t Is het lot van de geschiedenis. De Duitsers kom je nog slechts vermomd als 'heimattoerist' tegen. De Polen sleepten hun complete hebben en houden hiernaartoe. Zo ook hun eigen "Panorama Mesdag" afkomstig uit 'mijn' Stryjski Park in Lwów! Op dit wereldberoemde schilderij (15 bij 140 meter) wordt de Poolse overwinning op de Russen bij Racławice (4 April 1794) afgebeeld. Uiteindelijk verloren de Polen de oorlog, maar de herinnering aan de slag hielp hen door 150 jaar overheersing heen. Pas in 1985 gaven de Russen toestemming het weer op te bouwen. Sindsdien bezochten zeven miljoen mensen het Panorama, waaronder Koningin Beatrix.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Waarom Lviv?
- Michiel Driebergen
- Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
- Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten