Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

zaterdag 22 januari 2011

Veldonderzoek

Vrolijker kan ze het niet maken. Wel minder onbegrijpelijk. Voor iedereen die iets wil snappen van veel Oekraïners (m.a.w. wil weten wat totalitarisme betekent en hoe jij daardoor verziekt wordt): lees Veldonderzoek naar Oekraïense seks (1996) van Oksana Zaboezjko. Als ik niet wist dat het deels autobiografisch is, zou ik het boek prijzend "briljant" noemen. Aan de hand van een stukgelopen relatie analyseert Zaboezjko de ziel van haar volk. "Het enige dat Oekraïners over zichzelf kunnen vertellen is dat ze geslagen zijn, en hoe, en hoe vaak." Angst, slachtofferschap, beulschap… Na lezing blijft er één ding over: de hoop dat je het verleden van je af kunt schrijven, of lézen - en dat het dan voorgoed verdwijnt. Morgen weer een citaat. Sterkte.

1 opmerking:

  1. Heb je Alles is Verlicht gelezen van Safran Foer? Moet ik aan denken bij wat je schrijft over het enige waar Oekrainers over kunnen praten. In het boek spreekt de Oekrainse gids ook regelmatig over Oekrainse seks, hetgeen hilarisch is.

    BeantwoordenVerwijderen

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers