Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

zondag 23 januari 2011

Genetische angst

“De angst begon vroeg. De angst werd overgeërfd – je moest bang zijn voor iedereen die je niet kende: iedereen die interesse voor je toonde was in werkelijkheid door de KGB gestuurd, om erachter te komen waarover er bij jullie thuis gesproken werd, en later zouden die mannen terugkomen om papa gevangen te zetten.(…) Die geforceerde, onbewuste pogingen om zich los te rukken uit het potdicht gebetonneerde familienest, bedompt van binnen en met buiten bijtend kringelende angst en de drassigheid van een moeras waar je zodra je een misstap deed en jezelf blootgaf, in dodelijke bodemloosheid donderde.”
Oksana Zaboezjko - "Veldonderzoek naar Oekraïense seks"

3 opmerkingen:

  1. Kijk af en toe, maar het is stil op standplaats Lemberg. Laurent

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Morgen 1 april en het is nog steeds stil!(geen grapje)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. let u maar op, anoniempje. vanaf mei zal deze blog weer kraken in zijn gammele blogspot-voegen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers