Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

dinsdag 31 augustus 2010

Gouden Roos

3 opmerkingen:

 1. Mooi. Hoe zit het eigenlijk met de joden daar? Zijn die er veel? Waar komen ze oorspronkelijk vandaan? Wat is hun status? Weet je daar iets van?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lviv had voor de oorlog minstens 45 synagogen en gebedhuizen. Eenderde van de bevolking was Joods, zoals gebruikelijk in heel Galicie (het gebied vanaf Krakau t/m Lviv). De rest is geschiedenis: een getto, ruines en de vernietigingskampen. De beroemde Jiddische schrijver Scholem Aleijchem komt hier vandaan, ik raad je aan dat te lezen! Marquez-achtige literatuur van een onbegrijpelijk soort schoonheid.
  Ik ga volgende maand op zoek naar de restanten van een heel kleine Joodse gemeenschap. Die schijnt er nog te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vaak bezocht ik de plaats waar ooit de synagoge stond, waar kort geleden de synagoge stond.

  Vaak bezoek ik Lemberg waar ooit, of was het gisteren een vierde van de bevolking Joods was.

  Vaak huilt in mij de vergeten geschiedenis , ach dat is nog te daar aan toe,

  Vaak zie ik de afval plaats van nu waar ooit heilig gezongen werd

  Vaak lees ik het wat maakt het uit in de ogen van de medeplichtigen door onverschilligheid.

  LAURENT NOUWEN

  BeantwoordenVerwijderen

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers