Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

donderdag 26 december 2013

Euromaidan (3)

Plotseling zijn er in het hart van Kyiv twee demonstraties, symbolisch gescheiden door gehelmde agenten. Op Euromaidan staan de mensen uit het westen van het land. Zij bukten ‘slechts’ vijfenveertig jaar onder Sovjetbewind, hoorden ooit bij Europa - hun ouders kunnen uit eigen ervaring vertellen wat ondernemen is. Tweehonderd meter naar het noordoosten kom ik op het Europaplein. Daar staan de mensen die ruim zeventig jaar geïndoctrineerd werden door communisme. Zij zijn gekomen omdat de bus nu eenmaal rijdt, omdat de chef zegt dat het moet. Hen rest nog maar één angst: de angst voor chaos. Dat zij naast zichzelf ook nog hun inkomen of pensioen kwijtraken.
Foto: pro-Janoekovitsj demonstratie in Kyiv, 14 december 2013

1 opmerking:

  1. Ben je nu nog/weer in Lviv? Hoe is de toestand daar nu?

    BeantwoordenVerwijderen

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers