Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen
zondag 31 maart 2013
Dooi
Arriveren in Lwów. Die oude stad, badend in
nattigheid. Auto’s wurmen zich langs bruine sneeuwhopen, door sloten water, over kapotgevroren
wegen. Harde plakken ijs vervormen tot zompig drijfzand, slopen je schoenen. De
sneeuw wordt vloeibaar, water dringt gulzig de daken in, muren worden sponzen. Vocht vreet aan de leidingen, druipt lager en lager door de verdiepingen, in de kelders de eindeloze galm van druppels, de geur van rotting en vergankelijkheid.
Het zal April worden. Als de zon komt, zullen de mensen zich murw over de straten
bewegen. Vluchtend uit hun huizen, die seizoen na seizoen na seizoen verrotten en verkruimelen, beschaving
verworden tot los zand en stukjes kurk. (meer)
Labels:
erfgoed,
Lviv,
Oekraïne,
UNESCO,
werelderfgoed
donderdag 28 maart 2013
'Vertrekken naar Lwów'
Van welk station kun je / naar Lwów, niet in een droom, met de dageraad wanneer dauw op de koffers ligt en exprestreinen / als torpedo’s net worden geboren. Opeens naar / Lwów vertrekken, diep in de nacht, overdag, in maart / of september. / Bomen / zegen geruisloos neer als in de jungle / en de kathedraal trilde en ’s ochtends het afscheid / zonder zakdoek, zonder tranen, zulke droge / lippen, nooit, nooit zal ik je zien, zoveel / dood wacht op jou, waarom moet iedere stad / een Jeruzalem worden, en waarom ieder / mens een jood, en rest hem alleen in haast / zijn koffers te pakken, iedere dag, en / te vertrekken, te vertrekken naar Lwów, dat / immers bestaat, zo rustig en puur als / een perzik. Lwów is overal.' (Adam Zagajewski)
zaterdag 16 maart 2013
Herbevolkt
De geschiedenis is ingewikkeld, maar kort samengevat komt het hierop neer: Lviv kwam na 1945 in een ander land te liggen. Stalin was in dit deel van Europa de onbetwiste winnaar van de oorlog. In Jalta eiste hij het oostelijke deel van Polen voor zich op. Ter compensatie kreeg Polen een stuk van 'verliezer' Duitsland. Polen werd dus ‘verschoven’ naar het westen. Nadat eerst al de Joden verdwenen (uitgemoord door de Duitsers), vluchtten nu de Polen. Lviv werd een Sovjetstad, en 'herbevolkt' met ontheemden uit het oosten en Oekraïners van het omliggende boerenland. De huidige bewoners hebben dus een relatief korte geschiedenis met de eigen stad. (Meer over 'Jalta' hier, door Polen-kenner @JonkerHenry). (meer)
maandag 11 maart 2013
Stiefkinderen

vrijdag 8 maart 2013
Erfgoed
Stel. Je woont in een stad waarvan het hele centrum UNESCO Werelderfgoed is - maar jouw wortels liggen elders. De stad staat vol prachtige, waardevolle monumenten, die werden gebouwd door verdwenen volken. De stad overleefde de storm van de twintigste eeuw - langsmarcherende legers, extreem burgergeweld, verdrijvingen, voortdurend wisselende heersers - maar de bewoners zijn 'nieuwkomers'. Hun voorouders leefden er niet. Wat betekenen die museale gebouwen dan voor je? Hoe onderhoud je dat erfgoed? Hoe bouw je voort op een verleden dat je in de schoot werd geworpen? Het komende jaar ga ik bezig met die vragen. Samen met een documentair fotograaf, een stedenbouwkundige en een Oekraïense historica. (meer)
Labels:
erfgoed,
Lviv,
Oekraïne,
UNESCO,
werelderfgoed
Abonneren op:
Posts (Atom)
Waarom Lviv?

- Michiel Driebergen
- Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
- Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.