Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen

Boek: "De Joden van Lemberg"

1 Juni 2012 te bestellen in uw betere boekhandel, via Selexyz en Boekenbent

"De Joden van Lemberg - een reis naar lege plekken"
Auteurs: dr. Heleen Zorgdrager en Michiel Driebergen
Redactie: Diderik Prak

ISBN: 9789462030176
Honderd jaar geleden was Lemberg de meest oostelijke stad van het Habsburgse Rijk. De stad genoot ook in het Westen roem vanwege haar pracht en het rijke culturele leven, waarmee zij haar zusterstad Krakau evenaarde. Na het neerlaten van het IJzeren Gordijn is de stad in het Westen echter goeddeels vergeten. Bij de inlijving in 1944 in de Sovjet-Unie waren de joden verdwenen. Tijdens de Holocaust werden de joden vrijwel uitgeroeid en werden de Poolse en Duitstalige inwoners verdreven. Hun plaats werd ingenomen door Oekraïners en Russen.

Dit boek gaat over Lemberik, zoals de joden hun stad noemden. De Joden hebben in Lemberg en Lwów (zoals de stad heette tijdens het Poolse bewind van 1919 tot 1939) eeuwenlang een grote bijdrage geleverd aan de cultuur, de economie en het sociale leven van de stad. De Duitse bezetters hebben er niet slechts de joden uitgeroeid, zij hebben ook zoveel mogelijk de sporen van de Joden uitgewist. Van de ooit 45 synagogen resteert er slechts één. Daarom is de geschiedenis van de joden van Lemberg een reis naar lege plekken.

Toch is er in Lviv - zoals de stad heet sinds zij deel uitmaakt van Oekraïne - nog veel van het vroegere joodse leven te vinden. Behalve de gebedshuizen is de grote architectonische erfenis van de joden grotendeels ongeschonden. Veel gebouwen, hele woonwijken, opschriften en monumenten getuigen van hun aanwezigheid in de stad. Dit boek neemt u mee door een prachtige Midden-Europese stad, die alleszins de moeite waard is om te bezoeken en te verblijven.

Onze reis naar, in en rond Lemberg duurde ruim anderhalf jaar. Tijdens de speurtocht ontmoetten wij drie mensen wiens levensverhalen getuigen van moed, overlevingskracht en energie. Zij zijn niet alleen overlevenden, maar ook drie vrije mensen die geloven in de toekomst. We zijn Sharona, Boris en Siva dankbaar voor hun verhalen en dragen het boek aan hen op.


dr. Heleen Zorgdrager is sinds zeven jaar als docent theologie verbonden aan de Oekraiense Katholieke Universiteit in Lviv. Ze werkt in dienst van Kerk in Actie aan het bouwen van bruggen tussen kerken en religies.

Michiel Driebergen is journalist en programmamaker bij Radio 1 en woont enkele maanden per jaar in Lviv. In zijn werk probeert hij de multiculturele geschiedenis van Lemberg te spiegelen aan het Europa van vandaag.
Diderik Prak is letterkundige, uitgever en enthousiast kenner van de Habsburgse cultuur en Joods leven in Midden-Europa.

6 opmerkingen:

  1. Hallo,
    Waar kan men dit boek kopen?

    Mvg.

    Gershon Lehrer
    Antwerpen, België

    BeantwoordenVerwijderen
  2. leuk stukje...wervend...gefeliciteerd met het afronden van dit monnikenwerk en moge het boekje vele boekenkasten sieren. ik weet door wat ik vooraf gelezen heb nu al hoezeer het de moeite waard is deze vergeten geschiedenis te kennen en beveel het een ieder aan. hartelijke groeten aan de schrijvers van henry schep

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ga dit boek zeker kopen, het staat inmiddels op mijn verlanglijstje. Lviv blijft een fascinerende stad met een ongelooflijke geschiedenis.. Ik hoop dat jullie met veel voldoening terugkijken op jullie onderzoek in Lviv.

    Groeten,
    Anke Jongste

    BeantwoordenVerwijderen

Waarom Lviv?

Mijn foto
Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.

Twitter

Volgers