Welkom! Programmamaker, schrijver en documentair journalist Michiel Driebergen (32) werkt voor Radio 1 en landelijke dag- en weekbladen. Enkele maanden per jaar woont hij in Lemberg / Lviv / Lwów / Lvov (west-Oekraïne), als chroniqeur van de terugkeer van Midden-Europa. Afgelopen jaar verscheen het boek "De Joden van Lemberg". Werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Lviv. Luister, huur me in voor een opdracht, of als stadsgids: mdriebergen AT hotmail.com 0038 098 316 3233 of @3bergen
zaterdag 30 juni 2012
Op barsten
Daar, in Görlitz, stierf iets in schoonheid en werd iets opnieuw geboren. Want er smeult iets in Görlitz, dat perfecte renaissance-paradijs, temidden van die weelde van de Gründerzeit. Is het die gevaarlijk ogende mix van werkloosheid en slentertoerisme? Die combinatie van Poolse baantjespikkers en Duits welbevinden? De haveloze dronkeman naast de volgegeten Heimatzoeker? Görlitz gaat over de scheurende onzekerheid die Schengen bracht, de illusie van contact - ideeën ontworpen op Brusselse tekentafels. Wij kuierden over de brug zonder grenspost. Het was benauwd. En in mijn nerveuze onderbewuste spiegelde Görlitz zich als een centrum van het hedendaagse Europa: meer en meer in zichzelf gekeerd geraakt, het Europa dat op barsten staat.
woensdag 27 juni 2012
Handige sjaggeraars
De auto-reparatie-straat in Lviv is het Moldovanka van 2012. Vanwege de handige sjaggeraars, de pure armoe en de potentiële oplichterij. Er staan aftandse caravans en roestbakken, je struikelt over auto-onderdelen, er klinkt een cementmolen en een slijptol. De ‘mannetjes’ slenteren onverschillig rond, peuk in de mondhoek. Aan hun kop ontbreekt altijd wel een aantal tanden en in het geval van 'mijn mannetje' zelfs een oog. Hij was steengoed, hoewel hij de gereedschap uit de achterklep van zijn autootje moest vissen - de 'werkplaats' bestaat feitelijk uit werkloze mannen die de hele dag wachten op een klant... Maar m'n lichten doen het weer en m'n uitlaat zit opnieuw moervast. En na afloop zaten alle onderdelen nog aan mijn auto. Helden!
maandag 25 juni 2012
Journalist te zijn

zondag 24 juni 2012
Hoe Oranje is Kiev nog?

zaterdag 23 juni 2012
Leeg.

vrijdag 22 juni 2012
Bovenste laagje

Labels:
geschiedenis,
Lviv,
Lwow,
Oekraïne,
Polen
donderdag 21 juni 2012
Jeukende vingers

woensdag 20 juni 2012
Op slot

maandag 18 juni 2012
HollandDoc Pogoń Lwów

zondag 17 juni 2012
Icoon

zaterdag 16 juni 2012
Verdrevenen

vrijdag 15 juni 2012
Adam

donderdag 14 juni 2012
Voetbalhistorie! Pogoń Lwów

woensdag 13 juni 2012
Taart

maandag 11 juni 2012
"Dos Lebn setzt sich fort waiter"

zondag 10 juni 2012
Nooit meer los.

vrijdag 8 juni 2012
Vrije Markt

donderdag 7 juni 2012
Grensland

dinsdag 5 juni 2012
Onderhandelingspositie

maandag 4 juni 2012
Aldus...

zondag 3 juni 2012
Reportage politie-geweld
Wij zijn nooit bang. Voelen ons nooit onveilig in deze prachtige stad. Het enige onheil komt eigenlijk van... de politie. Voor ons betekent dat vooral overlast en hooguit een "boete", want ernstiger zaken zullen zij toeristen of buitenlanders niet aandoen. Laat staan geweld. Dat gebeurt 's nachts, en in toch al wat meer louche omgevingen zoals nachtclubs en achterbuurten. Dat maakt het niet minder ernstig. Het overkwam Igor en Andrei, kennissen van mijn vriend Roman. Dan komt het opeens erg dichtbij. Je gaat nadenken. Het is een eng idee als je de politie niet kunt bellen, omdat je alleen maar bang voor hen bent. Wat ga je dan doen? Dan ga je grote sloten op je deur doen, of jezelf bewapenen. Er valt dan een soort bodem weg. Je kunt niet terugvallen op bescherming. Luister!
zaterdag 2 juni 2012
Documentaire: Eén stad, vele gezichten
Lemberg, Lvov, Lwów, Lviv. Een week voor het begin van het Europees Kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne zendt Radio 1 OVT in de rubriek Het Spoor terug een portret uit van Lviv. Lviv is één van de vier Oekraïense speelsteden voor het Europees Kampioenschap voetbal. Maar het is vooral een stad die ingeklemd zit tussen Oost- en West-Europa en daarvan de gevolgen heeft ondervonden. Alleen al in de afgelopen eeuw veranderde Lviv negen keer van bewind. Habsburgers, Polen, Russen en Oekraïners zwaaiden er de scepter. De oude binnenstad staat als uniek cultuurgoed niet voor niets op de monumentenlijst van de Unesco.
Samenstelling: Hans Olink en Michiel Driebergen
OVT, zondag 3 juni 2012, 11.25, Radio 1 Luister!
Labels:
Hans Olink,
Lemberg,
Lviv,
Lvov,
Lwów,
Michiel Driebergen,
OVT,
portret,
Radio 1,
VPRO
vrijdag 1 juni 2012
Boek "De Joden van Lemberg" - verschenen!
"Honderd jaar geleden genoot Lemberg, toen het nog deel uitmaakte van het Habsburgse Rijk, ook hier in het Westen roem vanwege haar pracht en het rijke culturele leven, waarmee zij haar zusterstad Kraków evenaarde. Na het neerlaten van het IJzeren Gordijn werd de stad in het Westen echter goeddeels vergeten. Tot de Duitse bezetting woonde in de stad een grote joodse minderheid van meer dan 100.00 mensen. Bij de inlijving in 1944 in de Sovjet-Unie waren vrijwel alle joden verdwenen in de Holocaust en werden de Poolse en Duitstalige inwoners verdreven. Hun plaats werd ingenomen door Oekraïners en Russen. Dit boek gaat over Lemberik, zoals de joden hun stad noemden"... Bestel ons boek!
Abonneren op:
Posts (Atom)
Waarom Lviv?

- Michiel Driebergen
- Lviv - Lvov - Lwów - Lemberg - Leopolis, Galicië, Ukraine
- Lviv is het centrum van alles. Wie het aandurft in de spiegel van Lviv te kijken, zal misschien Europa kennen. De inwoners van Lviv zijn Europese burgers onder een Moskou-gezinde regering. Zij zijn katholiek en pausgezind, maar leven naar de oosterse riten. Hier wonen voormalige Sovjetburgers in de teloorgang van Weense architectuur. Hier zijn de bouwlieden van de rijkdom - Polen en Galicische joden - van de aardbodem weggevaagd. Maar de gebouwen staan er nog, op de grove kartelrand van het westerse Europa – in het grensland bij uitstek: Oekraïne. Het zijn Europeanen die hier wonen. In de angstvallige hoop dat hun Lviv - na het EK Voetbal 2012 - opnieuw de poort naar het Oosten zal worden. In Lviv kijk ik in de spiegel. Zal ik verhalen over wat ik zie. Op deze blog, met filmpjes, in kranten, weekbladen en op de radio. Over de dramatische geschiedenis, het moeizame heden, maar ook over grote verwachtingen. Over de omgang met erfgoed, de nabije grens met Europa, het harde bestaan en... wat we eigenlijk met hen te maken hebben, met die Oekraïners. Of zij met ons. Hoe dan ook, met het oog op Lviv/Lemberg richt ik de blik op Europa.. op onszelf.
Blogarchief
-
▼
2012
(113)
-
▼
juni
(23)
- Op barsten
- Handige sjaggeraars
- Journalist te zijn
- Hoe Oranje is Kiev nog?
- Leeg.
- Bovenste laagje
- Jeukende vingers
- Op slot
- HollandDoc Pogoń Lwów
- Icoon
- Verdrevenen
- Adam
- Voetbalhistorie! Pogoń Lwów
- Taart
- "Dos Lebn setzt sich fort waiter"
- Nooit meer los.
- Vrije Markt
- Grensland
- Onderhandelingspositie
- Aldus...
- Reportage politie-geweld
- Documentaire: Eén stad, vele gezichten
- Boek "De Joden van Lemberg" - verschenen!
-
▼
juni
(23)